Pladsens oprindelige have er tilbage
Både Krinsen og Rytterstatuen har været meget igennem i tidens løb. Krinsen er i perioder vokset fuldstændig til skov, og i 1998 blev træerne ramt af elmesyge og måtte fældes. Statuen blev støbt i bly, men sank langsomt sammen på grund af det omskiftelige danske vejr. I 1946 blev den genstøbt i bronze. I 1990’erne blev pladsen renoveret. Den blev belagt med chaussésten, og Krinsen blev nyplantet. I 2001 blev den dobbelte trærække genplantet i form af 80 lindetræer. Den 300 år gamle barokinspirerede have står næsten som ved opførelsen i 1688.
Fornemme bygninger og smukke palæer
Pladsen er omgivet af fornemme bygninger og palæer som Det Kongelige Teaters Gamle Scene, Charlottenborg, Magasin og D’Angleterre. Bygningerne omkring pladsen er med inspiration fra hollandsk barok, fransk renæssance, græsk tempelstil og art deco. Det var nemlig kongen, der havde bestemt, at det kun var fornemme huse, grundejerne omkring pladsen måtte bygge.
Prominent placering
ATP Ejendomme ejer flere af ejendommene blandt andet Magasin, men også Kongens Nytorv 8-18 og 20-22 – fire smukke ejendomme, der ligger mellem Store Kongensgade og Bredgade og med udsigt til Krinsen og Det Kongelige Teater.
Kongens Nytorv 8 er opført 1908 og frem til 1979 var det hovedkvarter for A.P. Møller. Senere havde Jyllands-Posten sin Københavnerredaktion her. I dag holder restauranter samt forskellige virksomheder til i ejendommene.
Brændevinsbrænder og andre celebre beboere i Kongens Nytorv 18
Kongens Nytorv 18 er opført i 1768 i nyklassicistisk stil, og bliver også kaldet Lihmes Gård. Huset blev opført i 1768 for brændevinsbrænder Christian Rasmussen Lihme, og det er arkitekten Hans Næss, der står bag det nyklassicistiske hus i fire etager med et relief med Poseidon. Relieffet er flankeret af to portrætmedaljoner.
Der har boet mange prominente personer i ejendommen, blandt andet skuespilleren Adolph Rosenkilde og komponisten Peter Heise.
Bag ejendommen findes en passage med et smukt gårdmiljø, der fører ud gennem porten til Store Kongensgade 14, hvis facade ses på billedet.
Et torv med metro, studenterhuer og skøjter
Hver dag er Kongens Nytorv fuld af liv, og den nye Cityring har givet pladsen en endnu mere central placering i københavnernes færden rundt i byen. Hver sommer danser årets nyudklækkede studenter omkring Krinsen og rytterstatuen. Om vinteren omdannes Kongens Nytorv til en stor skøjtebane, hvor alle kan tage sig en skøjtetur rundt om Krinsen.