Pakhuse der følger med tiden
Havnefronten løber fra Gefion Springvandet, som er byens største springvand ved Nordre Toldbod til det yderste af molen ved Dahlerups Pakhus. Pakhuset er det eneste tilbageværende af de gamle pakhuse og et af de bedste eksempler i Danmark på avanceret pakhusbyggeri fra 1890’erne. Det er fredet og nænsomt istandsat og i dag ejet af ATP Ejendomme.
Dengang det blev bygget, var det meget moderne, og man brugte nye materialer og konstruktionsformer. Inspirationen til pakhusets arkitektoniske stil er hentet fra den hollandske renæssance. Med sin prominente placering ved indsejlingen til Københavns Havn har Dahlerups Pakhus stor symbolværdi, og viser, at Københavns Havn allerede dengang var driftig.
Det Genmodificerede Paradis
I september 2006 blev store granitsten forvandlet til en ny skulpturgruppe foran Dahlerups Pakhus. Værket hedder Det Genmodificerede Paradis, og er billedhugger Bjørn Nørgaards værk.
De otte skulpturer viser blandt andet en genmodificeret havfrue i havnebassinet få hundrede meter fra Den Lille Havfrue og en 40 tons tung triumfbue med en genmodificeret madonnafigur øverst.
Pakhus og en pier
På Langelinie Allé har Dahlerups Pakhus inspireret flere af de moderne ejendomme, der også trækker på pakhusets arkitektoniske stil, blandt andet Langelinie Allé 31-35, som ATP Ejendomme også ejer.
På den yderste spids af Langeliniekajen ligger desuden den ikoniske kontorejendom, Pier47, der er opført i 2015, og tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Ejendommens arkitektur er en nutidig fortolkning af de historiske havnepakhuse.
En kridtpibe og en kanonkugle
Med et så stort byggeri som Pier47 mødte ATP Ejendomme naturligt nok et par overraskelser på vejen. Det blev blandt andet til en stormflod, havvand i ventilationssystemet og endda en kridtpibe og en kanonkugle.
Da byggegruppeentreprenøren var i færd med at grave, stødte de på en kugle. Specialiserede sikkerhedsfolk blev tilkaldt og arbejdet fuldstændig indstillet. Kuglen viste sig at være en kanonkugle, der var affyret af englænderne under Københavns Bombardement i 1806. Da krudtet i kuglen kunne være ustabilt, måtte den ikke flyttes, så sprængningen måtte ske på stedet.
Udgravningen bød på endnu en overraskelse i form af en lille udskåret kridtpibe tilbage fra 1700-tallet. Piben stammer formentlig fra et bosted, der har ligget på bunden af Langelinie, inden området blev fyldt op og blev til havn.
Havluft og god akustik
Placeringen på spidsen af Langelinie er også tænkt ind og benyttet til gavn for Pier47s indeklima. Et naturligt ventilationssystem trækker luften udefra gennem sluser og fylder rummene med den friske havluft. En løsning, der sparer en masse energi sammenlignet med mekanisk ventilation. Luftslusen går også under navnet lydsluse, da lyddæmpende elementer i åbningen reducerer den lyd, der kan komme udefra.
Bag de specialdesignede, trælistelofter gemmer sig bløde polyestermåtter, der virker akustikregulerende mod de massive egestave, som beklæder ejendommens gulve fra første til sjette sal. Da ejendommen er bygget som storrumskontor, var det vigtigt at tænke akustik ind som et indeklimaparameter.
Grundvandskøling og andre bæredygtige tiltag giver en guldmedalje
Pier47 var banebrydende, da den stod færdig i 2015, og er skabt med naturlig ventilation og kerner med grundvandskøling.
Den bæredygtige grundtanke, som ejendommen er født ind i, betyder, at Pier47 er guldcertificeret efter DGNB-standarden for bæredygtigt byggeri.