17. marts 2022
Vi har sammenholdt vores analyseresultater med DMI’s og FN’s forudsigelser for 50 og 100 års hændelser. Det har givet os et overblik over de nødvendige klimasikringstiltag på de enkelte ejendomme samt en indikation af i hvilken rækkefølge, vi skal gribe opgaverne an.
”For os handler håndtering af klimarisici både om at sikre den langsigtede værdi af vores ejendomme, og om at det skal være trygt at være kunde hos os. Man skal ikke frygte det næste skybrud eller den næste orkan, for vi har styr på risikoen som ansvarlig ejendomsejer,” fortæller Peter Hebin Bruun, der er chef for ESG i ATP Ejendomme.
Underjordiske brønde og grønne tage
Tilbage på Christiansbro har cyklisten måske mærket bumpet fra risten. Den gemmer på en underjordisk brønd, der kan rumme store mængder vand i tilfælde af, at et voldsomt skybrud rammer København. København. Under normale vejrforhold fungerer brønden som gennemløbsbrønd, der uden brug af energi til pumpning kan lede vandet væk. Skulle et skybrud eller andre ekstreme vejrforhold ramme, lukker brønden automatisk for gennemløbet, så vandet i den stiger. Når brønden er fuld, registreres det af sensorer, der giver besked om, at pumperne skal pumpe vandet væk. Brøndene på Christiansbro har endnu ikke haft mulighed for at vise deres formåen, men er en del af fremtidssikringen.
”Klimasikring er svært at ensrette. Indsatsen er meget afhængig af ejendommens alder, placering og hvad der kan lade sig gøre i tæt bebyggede områder som Aarhus og København, hvor de fleste af vores ejendomme er placeret. Vores klimasikringer sker i tæt samarbejde med kommunen, som også er i fuld gang med sikre byen mod det til tider voldsomme vejr. Skybruddet i 2011 lærte os alle, at fremtidens vejr er en voldsom størrelse. Derfor er vores ejendomsinspektørers løbende bygningssyn vigtige. De kender bygningen, og ved hvornår noget ikke er, som det bør være,” siger Ole Witthøfft Hansen, der er afdelingschef i ATP Ejendommes driftsafdeling.
Der er også mere simple og mindre tekniske løsninger end brønden, når ejendommene på Christiansbro skal sikres, heriblandt det nye hotel NH Collection Copenhagen. Der er for eksempel et ekstra højt trin op til hotellets restaurant, der skal sikre, at gæsterne ikke får våde sko, når de nyder en middag i restauranten. Men endnu vigtigere sikrer trinnet imod ødelagt inventar, kortsluttede tekniske installationer og i værste fald lukning af hotellet og restauranten, hvis vi får endnu et skybrud som i 2011 eller værre. Derudover stiger området langs hotellet med 40 cm fra kajkant til bygningerne. Det er for at undgå vand i blandt andet hotellets parkeringskælder og andre lavtliggende indgange.
Andre klimasikringer foregår i helt andre luftlag. Faktisk oppe i 8. sals højde. Her sørger hotellets 3.428 m2 grønne sedumtag for at optage op mod 50 pct. af den nedbør, der falder på taget. Det er også en måde at aflaste kloakkerne på, når planterne optager en del af nedbøren og samtidig forsinker bortledningen af det overskydende vand.
Så fuglene, der tager turen over Københavns tage har givetvis lagt mærke til klimasikringerne. Vi andre bemærker dem først, hvis de mangler. Og så er det desværre for sent.