2. februar 2022

Er der virkelig nogen, der kan bruge en bunke brugte loftsplader?

Bæredygtighed

Ja, det er der faktisk. Og der er åbenbart også nogen, der lige står og mangler et tekøkken, en håndfuld lysarmaturer, et arkivskab, nogle ventilationsrør, en glasdør og en stak marmorplader. Men lad os lige spole tiden lidt tilbage…

I juni 2021 sluttede en æra i Shellhuset. Efter først 50 år som domicil for Shell og siden 20 år som domicil for Kammeradvokaten, havde den sidste flyttebil forladt ejendommen på Kampmannsgade 2 i København. De ikoniske rammer stod nu overfor en større forvandling fra historisk firmadomicil til bæredygtigt og fleksibelt flerbrugerhus. En forvandling, der kræver en gennemgribende renovering af ejendommens indre og ydre.

Selv om ejendommen tilsyneladende var tom, viste det sig hurtigt, at der var masser af materialer og effekter rundt omkring på etagerne, som var for gode til at smide ud.

De snedkerfremstillede arkivskabe med indbygget udtræksbord var indlysende. Vindueskarmene af marmor, som desværre ikke passer til dimensionerne på de nye energi-vinduer, krævede heller ikke mange sekunders overvejelser. Men det var langt fra alt.

Fra byggeaffald til genbrugsguld

Et samarbejde blev indledt med den digitale auktionsplatform Klaravik, og så kom der skub i salget. For det var ikke kun arkivskabe og marmorplader, der hittede blandt køberne på nettet. Den absolut mest populære vare har været loftspladerne i gips, som er udgået af produktion og derfor ikke kan bruges i det nye projekt. Ikke mindre end 2.100 af dem er solgt og får nu nyt liv i andre sammenhænge. Desuden har blandt andet 190 marmorplader, 12 arkivskabe, fire tekøkkener, to køleskabe og en knagerække skiftet hænder indtil videre.

Og det er noget, der giver mening hos projektchef Mikkel Cordtz fra ATP Ejendomme: ”Som ejendomsejer og udlejer gør vi naturligvis alt, hvad vi kan, for at fremtidssikre vores ejendomme og efterkomme vores kunders ønsker. Og vi prøver altid at tænke fremtidig fleksibilitet ind i indretningen fra starten. Alligevel medfører nyindretninger af kontorlejemål ofte ressourcespild, for hvad gør man med en skillevæg eller et tekøkken, der ikke længere er brug for?”

For bare få år siden ville svaret have været containeren til byggeaffald. Men det har bevidste ejendomsejere og digitale handelsplatforme for byggematerialer lavet om på. For her kan både private og professionelle byde ind på varerne og afhente dem direkte på det sted, hvor de er nedtaget. Det giver ikke blot bedre udnyttelse af ressourcerne, men også mindre transport.

Har du spørgsmål?

Hvis du vil vide mere, er du velkommen til at kontakte mig.

Henriette Marie Borgen

Kommunikationskonsulent,
Kommunikation & Marketing

Telefon +45 22 63 73 82 E-mail